Duurzame banden uit woestijnrubber overleven circuit

rubberbanden

29-08-2015 09:37 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse fabrikant Cooper heeft banden, gemaakt uit het gewas guayule, laten uittesten op een circuit. Samen met partner PanAridus heeft Cooper grote plannen met het duurzame rubber.

In een blinde test op een circuit zijn de guayule-banden door proefpersonen uitgeprobeerd, naast banden uit gewoon rubber. De testers merkten ‘geen verschil in prestaties’ met de reguliere banden.

De geteste duurzamere banden bestaan voor het overgrote deel uit het bio-rubber, alleen het loopvlak zelf bevat nog reguliere grondstoffen. In 2017 verwacht Cooper Tires een prototypes te testen die volledig uit guayule-rubber gemaakt zijn.

Wereldmarkt bedienen

Cooper kreeg in 2012 een subsidie van de Amerikaanse overheid om samen met het zaadveredelingsbedrijf PanAridus banden te ontwikkelen uit de plant guayule.

“We willen guayule produceren in volumes die zowel de vraag in de VS als daarbuiten kunnen bedienen”, zegt Michael Fraley, CEO van PanAridus bij Rubber & Plastic News. “Om dat doel te bereiken verbeteren we nu de zaden.”

Met de huidige voorraad aan zaden denkt Fraley 40.000 hectare van het gewas te kunnen aanplanten, genoeg om 14 procent van de Amerikaanse rubbermarkt te dekken.

Alternatieven voor rubber

De plant guayule is een van de kanshebbers om natuurrubber van de rubberboom en synthetisch rubber uit aardolie te vervangen. Beide reguliere rubberbronnen hebben een grote milieu-impact. De rubberplantages in met name Brazilië hebben daarnaast te kampen met plantenziektes die de oogst in gevaar brengen.

Guayule is een gewas dat groeit in droge gebieden in Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten. De Nederlandse bandenfabrikant Vredestein zet samen met de Universiteit Twente in op het gebruik van paardenbloemen als rubberbron en ook andere partijen hopen rubber uit distel-achtige gewassen op de markt te brengen. Net als de VS investeert ook de EU in programma's om de ontwikkeling van alternatief rubber te versnellen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: PanAradius, Cooper, Rubbernews | Foto: Cooper

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie