Lichtgewicht Gorilla Glass voor brandstofzuinige auto’s

gorilla

01-09-2015 18:31 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse glasfabrikant Corning maakt sterk en krasvrij glas voor smartphones en tablets. De eigenschappen van het gadgetglas blijken ook geschikt voor autoruiten.

Dankzij het geavanceerde glas van Corning kan een voorruit tot 30 procent lichter gemaakt worden. Dat scheelt enkele kilo’s. Het maakt de glasplaten wel duurder: 50 tot 120 procent, of tot $ 24 meer per autoruit.

Samen met Ford test Corning de toepassing van Gorilla Glass in zijn massamodellen. Ford zegt dat het lichte glas voldoet aan de veiligheidseisen. De fabrikant bekijkt nu in welke glazen onderdelen van een auto het lagere gewicht opweegt tegen de hogere kosten.

Voor exclusievere auto’s en vliegtuigen is het speciale glas sneller interessant. BMW gebruikt het geharde dunne glas in zijn hybride sportwagen BMW i8. Het materiaal wordt in dit model ingezet om motorlawaai buiten de cabine te houden, dus niet al het glas in de i8 is Gorilla Glass.

Gesmolten zout voor smartphones

Corning maakt zijn speciale glas door dunne glasplaten onder te dompelen in een bad met gesmolten zouten. Bij 400 graden Celsius stoten kaliumatomen kleinere natriumatomen uit het glas. Door het vervangen van deze deeltjes aan het glasoppervlak krijgt het Gorilla Glass zijn krasvaste eigenschappen.

Smartphoneklanten zijn zeer geïnteresseerd in een paar gram gewichtsbesparing voor de telefoons die ze dagelijks meedragen. Smartphonefabrikanten kunnen ook relatief veel geld vragen voor hun producten. 

Via nichemodellen als de i8 hoopt Corning de komende jaren ook een belangrijke speler te worden voor de automotive-industrie. De gewichtsbesparing kan autofabrikanten helpen aan steeds strengere emissie-eisen te voldoen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Corning, AutoNews | Foto: Keith Roper, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie