Revolutionaire video doorbraak in industrieel onderhoud

camera

03-09-2015 09:49 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontwikkelen een speciale camera die de staat van bruggen, gebouwen en chemische installaties van een afstand kan inspecteren.

Civiele ingenieurs van het MIT werken in het door Shell gesponsorde onderzoeksprogramma BeeView met bijzondere cameratechnieken die bewegingen uitvergroten.

pijpleidingen

Dankzij een nabewerking op basis van slimme algoritmes zijn bewegingen, die te klein of te snel zijn om met het blote oog te herkennen, plotseling zichtbaar.

“Als je naar bouwwerken kijkt staan ze ogenschijnlijk stil”, zegt Justin Chen, promovendus aan het MIT. “Ons systeem brengt de kleinste trillingen, en afwijkingen daarin, in beeld. Als we denken dat een pijpleiding of brug beschadigd is geven we die informatie door. Ingenieurs kunnen zo onderhoud plegen, voor dat er echt iets misgaat.”

Babybewaking en afluisterapparatuur

De camera’s en de software die Chen optimaliseert voor de industrie en infrastructuur, zijn ontwikkeld in de vakgroep CSAIL van het MIT. 

Begin 2015 baarde deze onderzoeksgroep veel opzien toen het aantoonde vanuit een geluidsdichte ruimte, achter glas, via de camerabeelden geluiden in een andere ruimte hoorbaar te kunnen maken.

De bewegingsversterkende techniek werd ingezet om geluidstrillingen in planten of een verkreukelde chipszak te vergroten. De visuele informatie werd teruggerekend tot geluid. Zo kon de camera een gesprek in de andere ruimte afluisteren.

Hetzelfde principe kan verder het ademen van baby's, de hartslag in iemands pols en dus nu ook het trillen van gebouwen monitoren. De nabewerkingstechniek werkt met relatief eenvoudige camera's en zou kunnen uitgroeien tot een goedkoop early warning-systeem voor risicovolle objecten in de industrie.

Bekijk een TED-Talk over het videoconcept:

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: MIT | Foto: Seeweb (side) & Philip Male (header), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie