Uitwisseling reststroom Dow en Yara scheelt 30.000 ton CO2

pijpen

04-09-2015 09:45 | Door: Thijs ten Brinck

Kunstmestproducent Yara en chemiebedrijf ICP-IL kunnen op de productielocaties in Zeeland veel CO2-uitstoot voorkomen met het gebruik van waterstof. De waterstof is voor chemiemultinational Dow een bijproduct.

Dat schrijven PZC en Omroep Zeeland. Een ‘waterstofrotonde’ in de Zeeuwse havengebieden zou evenveel CO2-uitstoot besparen als een windpark met 15 windturbines. Transport via een pijpleiding bespaart daarbovenop 250 vrachtwagenritten over de weg.

"Financieel zouden zulke projecten na vijf tot tien jaar zichzelf terugverdienen”, zegt Jan Lagasse, directeur van Zeeland Seaports bij Omroep Zeeland. “Verder is het goed voor het milieu en levert het werkgelegenheid op.”

Het Noorse concern Yara investeert de komende jaren fors in zijn productielocatie in het Zeeuwse Sluiskilde. De kunstmestproducent steekt $ 240 mln in een nieuwe fabriek voor kunstmestkorrels, transportinstallaties en in grondsanering.

Smart Delta Resources

De uitwisseling van reststromen, zoals afvalwarmte en waterstof, tussen industriële partijen kan geld en duurzaamheidswinst opleveren. Het is een van speerpunten van het initiatief Smart Delta Resources (SDR), waarin twaalf energie-intensieve bedrijven uit het Zuidwesten van Nederland samenwerken.

Lagasse roept de Provincie Zeeland op mee te investeren in infrastructuur, volgens hem ‘economisch haalbare’ projecten. Dow, Trinseo, Cargill, Yara, Delta, Arcelor Mittal, Lamb Weston, ICL-IP, Sabic, Suiker Unie, Zeeland Refinery en Zeeland Seaports zijn aangesloten bij SDR.

Bekijk een filmpje over Smart Delta Resources:

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: PZC, Omroep Zeeland, Impuls Zeeland | Foto: Barta IV, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie