Alcoa steekt $ 60 mln in combinatie 3D-printen en smeden

smeden

07-09-2015 12:01 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa investeert $ 60 mln in een nieuw R&D-centrum voor 3D-printen van metalen. Dankzij 3D-printen zijn vliegtuigen en auto’s lichter te maken.

In het nieuwe onderzoekscentrum in Pittsburgh, Pennsylvania, werkt Alcoa aan verbeterde 3D-printlegeringen voor aluminium, nikkel en titanium. Daarnaast ontwikkelt het een eigen en nieuw productieproces, Ampliforge, dat printen en smeden combineert.

 “Met onze gecombineerde kennis in het maken van metaallegeringen, bewerkingsmethoden en ontwerptechnologie gaan we de grenzen van de industrie verleggen”, zegt Klaus Kleinfeld, CEO van Alcoa. “We investeren in de komende generatie 3D-printers voor de ruimtevaart en verder.”

Met geoptimaliseerde 3D-printpoeders wil Alcoa de technologie aantrekkelijker maken voor gebruik in de automotive, luchtvaart, bouw en medische sector.

Smelten, printen en smeden

3D-printers voor plastics werken doorgaans met filamenten die uit een spuitkop komen. Printers voor metaal werken met poeders, die de machines laagsgewijs opbrengen.

Een laser smelt de metaalpoeders selectief samen, waarna er opnieuw een laag poeder wordt toegevoegd. Het onversmolten poeder is opnieuw te gebruiken.

Om metalen onderdelen zo sterk mogelijk te maken, zijn vaak verschillende temperatuurbehandelingen en smeedbewerkingen nodig. Een 3D-printer kan dat niet zelf.

Ampliforge

Met zijn proces Ampliforge combineert Alcoa het beste van de traditionele metaalindustrie en het 3D-printen. Een printer maakt daarin de ruwe vorm, met zo min mogelijk materiaal. Een smeedproces optimaliseert daarna de mechanische eigenschappen van het object.

Zo zijn voor de verschillende industrieën constructies en onderdelen te maken die en lichter en sterker zijn dan voorheen mogelijk was. Dat scheelt in de eerste plaats materiaalgebruik. In auto’s en vliegtuigen bespaart het daarnaast gedurende de volle levensduur brandstof.

Bekijk een 3D-printer voor metaal:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Metaalnieuws, Alcoa | Foto: Dennis Jarvis, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie