Bio-butanol laat ook oudere motoren duurzaam draaien

boten

08-09-2015 07:16 | Door: Thijs ten Brinck

In de staat Missouri verkoopt het Amerikaanse bio-chemiebedrijf Gevo zijn isobutanol-brandstof voor het eerst aan booteigenaren. Het is een duurzaam alternatief voor ethanolvrije brandstoffen.

“Als booteigenaren elkaar vertellen over de prestaties en voordelen van onze biobrandstof verwacht ik dat onze verkoop vanzelf zal stijgen”, zegt Patrick Gruber, CEO van Gevo. “Het is leuk om mensen te bewijzen dat biobrandstoffen ook in deze markt goede en betrouwbare prestaties bieden.”

Gevo produceert iso-butanol, een brandstof die benzine kan vervangen, uit biologische grondstoffen. In de jachthaven Harbor Marina bij het meer Pomme de Terre in Missouri verkoopt Gevo voor het eerst een botenbrandstof met iso-butanol. Hoe groot het percentage iso-butanol is, is niet bekend.

Water- en ethanolvrij

De hernieuwbare brandstof is een alternatief voor bio-ethanol, dat veel in benzine wordt bijgemengd. Motoren van bijvoorbeeld boten, oudere auto’s en tweetaktmachines draaien niet altijd goed op benzine-ethanolmengsels.

Ethanol heeft een iets lagere energie-inhoud dan gewone benzine en kan oudere motoren beschadigen. Iso-butanol heeft een hogere verbrandingswaarde en trekt geen vocht aan. In juni werd de brandstof daarom aanbevolen voor gebruik in motoren die niet tegen ethanol kunnen.

Goedkoper en duurzamer

In de Verenigde Stagen zijn benzines met een hoog percentage bio-ethanol goedkoper dan ethanolvrije brandstoffen.

De website Alternative Energy Stocks rekent voor dat een loodvrije benzine gemengd met 12,5 procent van Gevo’s iso-butanol goedkoper is dan ethanolvrije brandstof. Voor booteigenaren is het mengsel daarmee financieel aantrekkelijker, duurzamer en veilig in het gebruik.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Gevo, Alternative Energy Stocks | Foto: Kenny Louie, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie