Computerchips én biogas produceren uit zonnebloemen

zonnebloemen

08-09-2015 16:47 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van de Technische Universität Freiberg claimen het halfgeleidermateriaal germanium in Duitsland economisch te kunnen winnen uit de reststromen van biogasvergisters.

Duitse wetenschappers zetten planten in om het element germanium uit de bodem te winnen. Het kleine beetje germanium in het grondwater hoopt op in de wortels van gewassen als mais, zonnebloemen en riet.

“We noemen het mijnbouw met planten”, zegt Hermann Heilmeier, professor biologie aan de Universität Freiberg, aan Reuters. “Nadat we biogas hebben opgewekt uit de energiegewassen onttrekken we het germanium uit de reststromen.”

Germanium is, net als silicium, een belangrijke halfgeleider materiaal voor de elektronica-industrie. Er worden ook zonnepanelen mee gemaakt.

Lage concentraties

Het chemische element komt over de hele wereld voor in verschillende mineralen, maar is door de grote verspreiding en lage concentraties lastig te winnen.

China is, met een marktaandeel van twee derde, de belangrijkste producent van germanium. Het land onttrekt de halfgeleider uit reststromen van de zinkmijnbouw. Daarin zit op zijn best 0,3 procent germanium.

Fermentatie

Heilmeier wil water door afvalbergen van de Duitse zinkmijnbouw laten lopen. Dit water dient als besproeiingswater voor de zonnebloemen en mais.

“Die gewassen bouwen dan tijdens de groei hoeveelheden germanium op”, zegt hij. “De bacteriën die de het plantmateriaal voor de biogasproductie fermenteren, maken ook het halfgeleidermateriaal vrij uit de plantencellen.”

Dankzij het dubbele verdienmodel denkt Heilmeier dat het proces al bij relatief lage concentraties rendabel kan zijn.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Tweakers, Reuters | Foto: Ben Cremin, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie