Rotterdam krijgt ’s werelds eerste raffinaderij voor bio-LPG

neste

09-09-2015 16:39 | Door: Thijs ten Brinck

Op het terrein van het Finse biobrandstofbedrijf Neste op de Rotterdamse Maasvlakte is de bouw van een installatie voor de productie van hernieuwbare LPG-brandstof begonnen.

Het Finse Neste produceert en levert wereldwijd verschillende biobrandstoffen. Op de Maasvlakte breidt Neste Nederland zijn activiteiten uit met een installatie voor de productie van hernieuwbare LPG. Het Nederlandse bedrijf SHV Energy zal de biobrandstof verkopen.

"Bio-LPG kan zonder aanpassingen gebruikt worden in verschillende transport- en verwarmingstoepassingen. Het is een prachtige toevoeging aan ons assortiment”, zegt Fulco van Lede, directlielid van SHV Energy. "Met deze stap leveren we onze klanten een nog schoner alternatief voor brandstoffen als diesel en benzine.”

SHV Energy is naar eigen zeggen een van de grootste distributeurs van LPG. SHV neemt de volledige productie van Neste’s nieuwe raffinaderij, 40.000 ton per jaar, de eerste vier jaar af.

Alternatief voor aardgas en diesel

De bio-LPG, een vloeibaar gemaakt mengsel van propaan- en butaangas, kan probleemloos gebruikt worden in auto’s en vrachtwagens die op fossiele LPG rijden. LPG, ook bekend als autogas, stoot bij het verbranden minder CO2 uit dan diesel en benzine.

In landelijke gebieden, zonder aardgasnet, wordt LPG gebruikt om gebouwen te verwarmen. Neste kan met zijn nieuwe installatie ook bio-campinggas leveren.

1.000.000 ton

De plannen voor de € 60 mln kostende LPG-installatie werden in september 2014 bekendgemaakt. Neste gaat er restromen opwaarderen die vrijkomen bij de productie van biodiesel. Neste denkt de fabriek eind 2016 in bedrijf te nemen.

De bestaande raffinaderij van Neste Nederland in Rotterdam is met een productiecapaciteit van 1.000.000 ton per jaar naar eigen zeggen de grootste productielocatie voor hernieuwbare brandstoffen in Europa. In de Verenigde Staten levert Neste onder andere biodiesel aan pakketbezorger UPS.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Neste | Foto: Eeva Sumiloff, via Neste

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie