Zonne-energie in mijnbouw reduceert kosten met 30 procent

mijnbouw

10-09-2015 09:45 | Door: Thijs ten Brinck

Mijnbouwbedrijven kunnen de energiekosten met zonnepanelen, accu’s en flexibel gebruik van machines met 25 tot wel 70 procent verlagen.

In de intensieve mijnbouw zijn de energiekosten vaak goed voor 15 tot 25 procent van de totale operationele kosten. Met energievraagsturing en duurzame energie kan de mijnbouw fors op zijn elektriciteitskosten besparen, volgens een onderzoek in opdracht van het Duitse mijnbouwbedrijf Cronimet.

“Vaak is een besparing van 25 tot 30 procent in ieder geval haalbaar, soms ligt dat veel hoger”, staat in het rapport. Voor het onderzoek zijn 26 mensen uit de mijnbouw- en energiesector ondervraagd. Het rapport richt zich vooral op mijnbouwgebieden in Afrika.

Diesel en zonne-energie

In veel gebieden waar waardevolle delfstoffen in de grond zitten, is vaak geen elektriciteitsnet aangelegd. Is er wel een stroomverbinding dan is de levering soms onbetrouwbaar en duur. Veel mijnen werken daarom met dieselaggregaten. Ten opzichte van de inkoop en het transport van de brandstof is zonnestroom al snel concurrerend, stelt het rapport.

Door de meest energie-intensieve activiteiten zoveel mogelijk rond het middaguur, als de zonnepanelen de meeste stroom leveren, uit te voeren is het dieselverbruik nog verder te minimaliseren.

Dieselhybride in de praktijk

Cronimet bouwde bij een eigen chroommijn in Zuid-Afrika een dieselhybride energievoorziening met 1 megawatt aan zonnepanelen en realiseerde bij een mijn in Namibië een systeem met een vermogen van 5 megawatt aan zonne-energie.

Ook in Australië ontdekken mijnbouwbedrijven al de voordelen van zonne-energie. Een koper- en goudmijn in Australië investeerde al in een eigen zonnecentrale van 10 megawatt en een vanadiumproducent is van plan om zonnepanelen en vanadiumaccu’s in te zetten om zijn energiekosten te reduceren.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: PV-Tech, Cronimet | Foto: Jennifer Woodard Madera, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie