Corbion brengt biobased lijm op de markt met Zweedse partner

lijm

10-09-2015 14:50 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse chemie- en voedingsconcern Corbion heeft met het Zweedse biotechbedrijf Perstorp een lijmstof op basis van bio-melkzuur ontwikkeld.

Corbion en Perstorp hebben een hot melt-lijmstof op de markt gebracht die voor 80 procent uit hernieuwbare materialen bestaat. De bio-lijmstof is onder andere bruikbaar in verpakkingen.

“Met deze samenwerking bieden we de lijm-industrie een concurrentievoordeel. Het nieuwe polymeer biedt hoge prestaties, is voedselveilig en heeft een lage milieu-impact”, zegt Håkan Björnberg, vicepresident van Perstorp. “We verwachten nog veel meer van dit soort innovaties te presenteren.”

Het product is volgens vicepresident Biochemicals Marco Bootz van Corbion ook toepasbaar in coatings, afdichtmiddelen en bioplastics. Het product  is in de laatste maanden van 2015 beschikbaar voor klanten.

Melkzuur en caprolacton

In de samenwerking levert Corbion melkzuur van biologische oorsprong en levert Perstorp caprolacton. Caprolacton is een belangrijke grondstof voor nylon.

Perstorp en Corbion positioneren zich sterk in de markt voor biochemie. Corbion bouwt een fabriek met een jaarcapaciteit van 75.000 ton plastic uit de biobased grondstof. Het sloot recent ook een joint-venture met een Franse farmaceut voor de ontwikkeling van medicijnen die, dankzij het biologisch afbreekbare plastic, hun werkzame stoffen gecontroleerd afgeven.

Het Zweedse Perstorp heeft in Noorwegen een raffinaderij voor biodiesel overgenomen

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Corbion, Perstorp | Foto: QUOI Media Group, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie