Grootste niet-Chinese zonnepanelenmaker nog groter

zonne-energie

11-09-2015 07:13 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse technologiebedrijf Flextronics heeft $ 330 mln betaald om het bedrijf NextTracker over te nemen. NexTracker maakt zonnevolgsystemen die de opbrengst van zonnepanelen verhogen.

Flextronics is een belangrijke original equipment manufacturer (OEM) voor verschillende computerfabrikanten. De laatste jaren heeft het bedrijf fors geïnvesteerd in productiefaciliteiten voor zonne-energie. Met de overname van NextTracker versterkt Flextronix zijn positie in deze markt.

“Iedereen weet dat de zonnepanelenindustrie snel groeit, niet iedereen weet dat de meeste groei zit in de grootste zonnecentrales”, zegt Nancy Pfund, cleantechinvesteerder en bestuurslid van NextTracker, bij GreentechMedia. “In 2017 is naar verwachting 27 procent van die centrales voorzien van trackingsystemen.”

Zonnevolgsystemen

Met zonnevolgsystemen kantelen zonnepanelen gedurende de dag met de zon mee. Doordat de zonnestralen direct op de zonnecellen vallen, leveren de zonnecentrales enkele tot tientallen procenten meer duurzame stroom per jaar.

NextTracker is in 2013 opgericht als spin-off van het zonne-enegriebedrijf Solaria. De start-up heeft in twee jaar een enorme groei doorgemaakt. Eerder dit jaar sloot het een deal voor de levering van zonnevolgsystemen voor 1 gigawatt aan zonnecentrales.

Flextronics neemt NexTracker over voor $ 330 mln. Met een jaarcapaciteit van 1,7 gigawatt aan zonnepanelen is Flextronics naar eigen zeggen, op enkele Chinese producenten na, de grootste in deze markt. Het bouwde de afgelopen jaren meer dan 10 miljoen zonnepanelen, niet onder eigen merk maar in opdracht van bedrijven als SunEdison en Sunpower.

Bekijk een filmpje over de systemen van NexTracker.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Flextronics, NexTracker, GreentechMedia | Foto: Darin Dingler, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie