Twentse start-up verbetert ultrasone reiniging van metalen

bubbles

14-09-2015 07:50 | Door: Thijs ten Brinck

De start-up Bubclean uit Enschede levert simpele plastic zakjes die het reinigen van industriële en medische metalen instrumenten in ultrasone baden versnelt.

Bubclean is opgericht door twee promovendi van de Universiteit Twente. Het bedrijf levert plastic-zakjes met een nano-patroon, dat de geluidstrilling in reinigingssystemen op basis van ultrageluid beter doorlaat.

“Deze gepatenteerde bewerking zorgt voor aanzienlijk meer microbellen, waardoor producten binnen in de BuBble bag beter en sneller gereinigd worden”, schrijft Bubclean op zijn website. Met de methode zijn bijvoorbeeld verroeste schroeven, sieraden en tandartsboren schoon te maken.

Disposables

De afgesloten zakjes, met een klein volume, hebben als extra voordeel dat er minder schoonmaakmiddel nodig is. Ook maken ze het mogelijk om verschillende objecten, gescheiden van elkaar en met specifieke schoonmaakmiddelen, tegelijk in het zelfde ultrasoonbad te reinigen.

De zakjes zijn via een oogje op te hangen in de reinigingsmachines. Ze zijn gemaakt van gerecylced plastic en na gebruik opnieuw voor hergebruik in te leveren. Bubclean levert de zakjes in twee formaten, met honderd stuks per zending.

Bekijk een filmpje met een demonstratie van de plasticzakjes:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Bubclean, Metaalnieuws | Foto: Clint Mason, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) 

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie