Biotechbedrijf verhoogt maisolieproductie met 20 procent

maisolie

14-09-2015 07:28 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse biotechbedrijf Direvo claimt dat met een zelfontwikkelde mix van enzymen een vijfde meer olie uit maisresten te winnen is dan met mechanische scheiding.

Maisboeren die het graan verbouwen voor de productie van bio-ethanol, kunnen uit de reststromen ook olie produceren. Dankzij een enzymproduct van Direvo levert deze aditionele inkomstenbron 20 procent meer product.

“De sector focust op het verhogen van de waarde van bijproducten”, zegt Jorg Riesmeier, CEO van Direvo. “Met ons product maken we het businessmodel van ethanolproducenten winstgevender en duurzamer.”

Direvo heeft zijn enzymenmix getest bij verschillende ethanolproducenten. Het bedrijf zegt dat de verhoogde olieopbrengst ook helpt de ethanolopbrengst te verhogen, maar noemt daarvoor geen percentage.

Ethanol en olie

Mais is in de Verenigde Staten een belangrijke bron voor de productie van biobrandstof. Meestal produceren bedrijven bio-ethanol uit het graan. Deze alcohol is bij te mengen in benzine en verlaagt zo de CO2-uitstoot van transport.

Uit mais kan naast alcohol ook een olie worden gemaakt. Die is onder andere bruikbaar in de voedingsindustrie, de chemische sector en als basis voor bio-diesel. Deze olie werd voorheen geperst uit de resten van de ethanolproductie en chemisch afgescheiden uit de reststromen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Direvo | Foto: Mike Mozart, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie