Eneco bouwt biocentrale om voor duurzame stoom AkzoNobel

stoomleiding

14-09-2015 09:40 | Door: Thijs ten Brinck

De Golden Raand biomassacentrale van Eneco in Delfzijl gaat naast duurzame elektriciteit ook stoom produceren. Chemieconcern AkzoNobel is hoofdafnemer van de stoom.

Groningen Seaports is in de samenwerking verantwoordelijk voor de aanleg van een nieuwe stoomleiding naar het Chemie Park Delfzijl. AkzoNobel sluit een contract om de duurzaam opgewekte stoom voor twaalf jaar af te nemen. Andere partijen mogen ook gebruikmaken van de leiding.

“Dit betekent voor ons een duidelijke versteviging van het vestigingsklimaat van dit gebied”, zegt Harm Post, directeur Groningen Seaports. “Met de aanleg van een eigen stoomleiding kunnen we de transportkosten van stoom lager houden dan commerciële bedrijven en een langere afschrijvingstermijn hanteren. Stoom wordt dus goedkoper."

CO2-reductie

Na de uitbreiding van de installatie zal de biomassacentrale met dezelfde hoeveelheid brandstof dubbel zoveel hernieuwbare energie leveren als in de huidige situatie, zegt Hugo Buis van Eneco. Uit de 300.000 ton afvalhoutsnippers die de centrale nu verstookt om duurzame stroom te make, komt straks ook de warmte om de stoom te produceren.

"Gezamenlijk slaan we een stevige slag in het verduurzamen van de chemie", zegt Knut Schwalenberg, Managing Director van AkzoNobel Industrial Chemicals. "Competitieve, duurzame stoom betekent een versterking van de toekomstbestendigheid van de energie-intensieve chemie.”

Voor hoofdafnemer AkzoNobel betekent het een reductie van 100.000 ton CO2-uitstoot per jaar, evenveel als 12.500 gezinnen jaarlijks uitstoten.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: AkzoNobel  | Foto: AkzoNobel

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie