Australische accubouwer kan strijd met stroomnet aan

batterijen

17-09-2015 12:21 | Door: Thijs ten Brinck

Het Australische bedrijf RedFlow heeft zijn productiekosten binnen zes maanden met 50 procent teruggebracht. Ook de levensduur van de accu’s die het bedrijf produceert is verbeterd.

Dankzij de grote kostendaling zegt RedFlow nu op verschillende markten direct met stroom uit het elektriciteitsnet te kunnen concurreren. Stroom uit zonnepanelen of windturbines, opgeslagen in de flowbatterijen van het bedrijf, is dan niet duurder dan stroom uit het net.

“Onze zinkbromidebatterij behoort nu tot de meest aantrekkelijk geprijsde accusystemen ter wereld”, zegt Simon Hacket, directeur van het Redflow, bij EngineeringNews. Hacket stelt dat de eerste bestellingen uit Europa en thuisland Australië inmiddels binnen zijn en verwacht dat het orderboek snel verder volloopt.

Redflow noemt een adviesprijs van $ 8.000 voor een systeem met een capaciteit van 10 kilowattuur. Zo’n accu kan gedurende zijn levensduur 40.000 kilowattuur aan duurzame stroom opslaan en terugleveren.

Flowbatterijen

Redox-flowbatterijen zijn een alternatief voor bijvoorbeeld lithium-ionaccu’s. Ze werken met twee aparte tanks met elektrisch geladen vloeistoffen. De energieopslag in externe tanks maakt de opslag met flowaccu’s goed schaalbaar.

Redflow wist zijn productiekosten te verlagen door verschillende innovaties op productniveau te ontwikkelen en door het grotendeels uitbesteden van het maakproces aan het Amerikaanse bedrijf Flextronics. Elektronicafabrikant Flextronics richt zich meer en meer op de cleantech-markt.

Ook de Amerikaanse start-up Imergy en de Israëlische start-up EnStorage zijn actief in de markt voor flowbatterijen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Redflow, EngineeringNews | Foto: brewbooks, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie