Windmolen met pitstop ter plaatste supersnel gerepareerd

pitstop

18-09-2015 07:18 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse bedrijf Winergy heeft een reparatieprocedure ontwikkeld voor de versnellingsbakken van windmolens. Die zijn nu in de turbine zelf te repareren.

Winergy, een dochteronderneming van Siemens, heeft een tijdelijke behuizing ontwikkeld die monteurs genoeg ruimte verschaft om onderdelen binnen een windturbine zelf te vervangen.

gearbox

Eerder moesten monteurs een defecte versnellingsbak helemaal loskoppelen, met een kraan uit de turbine hijsen en in de fabriek repareren. Het vervangen of repareren van de onderdelen, die tot 20 ton wegen, duurt zo weken tot maanden.

“Deze innovatie verlaagt de repartiekosten voor de eigenaar en reduceert de tijd dat een windmolen buiten gebruik is”, zegt Cüneyt Uzkan van Winergy. Het bedrijf zegt nu binnen zes dagen een turbine weer aan de praat te kunnen krijgen.

Slijtage

Met de vernieuwde reparatiemethode en -hulpmiddelen kan Winergy een versnellingsbak binnen de nacelle, het windturbinehuis, uit elkaar schuiven.

Monteurs kunnen zo direct de lagers van de machine vervangen. Binnen een windmolen hebben deze lagers het meest te verduren, het is dan ook een belangrijke oorzaak van defecten.

Winergy heeft versnellingsbakken voor vermogens van 750 kilowatt tot 8 megawatt in zijn portfolio. Nog niet voor alle modellen is de nieuwe reparatietechniek toepasbaar. Indien ter plaatste repareren niet mogelijk is heeft Winergy voor elk model complete reserveversnellingsbakken beschikbaar. Ook daarmee beperkt het dochterbedrijf van Siemens de down-time van windturbines. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Windpower Engineering, Winergy | Foto: Winergy (side) & anuarsalleh, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie