Magnetron maakt bioplastic uit sinaasappelschillen

sinaasappel

18-09-2015 07:45 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van de University of York hebben ontdekt dat met een magnetron efficiënt een bio-olie is te winnen uit afval uit de sinaasappelindustrie.

De stof limoneen is een bijproduct van de verwerking van sinaasappelen. De kleurloze olie is bruikbaar als geur en smaakstof, en oplosmiddel. Naar schatting is er jaarlijks 125.000 ton van het materiaal beschikbaar in afvalstromen.

Op dit moment gebruikt de industrie maar een deel van die potentie. Als de stof kosteneffectiever is te winnen, is hij ook bruikbaar als biobrandstof of grondstof voor hernieuwbare plastics.

Sneller en energiezuiniger

Het onderzoek aan de University of York heeft aangetoond dat de stof met behulp van een microgolven efficiënt is te winnen uit sinaasappelschillen. De Britse onderzoekers plaatsten de schillen in een magnetron met een oplosmiddel. Daarbij kookt de stof de plantencellen kapot en is hij achteraf eenvoudig te scheiden van het oplosmiddel.

Met deze methode is limoneen volgens de onderzoekers veel energiezuiniger en sneller uit het sinaasappelafval te winnen. Ook is de opbrengst hoger, en is de kwaliteit beter dan limoneen die op conventionele wijze is geproduceerd.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: The Conversation | Foto: Nick Saltmarsh, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie