Israëlische start-up maakt brandstof uit 160 ton CO2

21-09-2015 09:01 | Door: Thijs ten Brinck

Het Australische bedrijf NewCO2Fuels heeft een proces ontwikkeld om CO2 om te zetten in energie, brandstoffen of grondstoffen. Elke installatie absorbeert evenveel CO2 als 6.000 bomen.

NewCO2Fuels (NCF) gaat bij een kolencentrale een eerste proefinstallatie bouwen die CO2 uit de rookgassen omzet in bruikbare chemicaliën. Jaarlijks vangt de installatie 160 ton van het broeikasgas af. Dat schrijft het Australische bedrijf Greenearth Energy, aandeelhouder van NCF, in een persbericht.

“De technologie van NCF reduceert de CO2-uitstoot van bedrijven en levert ze nieuwe inkomstenbronnen”, zegt Samual Marks, directeur van Greenearth Energy. “In de afgelopen maanden hebben partijen uit Europa, China en de VS informatie over het bedrijf opgevraagd.”

Syngas

De technologie van NCF breekt afgevangen CO2-moleculen en water op bij hoge temperaturen. Daaruit ontstaat synthesegas, een mengsel van koolmonoxide en waterstof. Synthesegas kan aardgas vervangen in elektriciteitscentrales. Het is daarnaast een belangrijk basisgas in de petrochemische industrie. Die maakt er brandstoffen, plastics en andere chemicaliën mee.

Het proces verloopt in een membraanreactor bij 850 graden Celsius, en levert zuurstof als bijproduct. Uit de restwarmte in de zuurstof en het synthesegas wekt NCF elektriciteit op.

Hernieuwbare warmte

NewCO2Fuels gebruikt hernieuwbare warmte om zijn reactors aan te drijven. In een eerste kleine proefinstallatie gebruikt het bedrijf spiegels om zonnewarmte te concentreren. De locatie van de grotere pilot is niet bekend gemaakt. Of ook deze installatie op zonnewarmte draait, is onduidelijk.

De Amerikaanse start-up Lanzatech is een concurrent van NCF. Dit bedrijf zet CO2 uit rookgassen met enzymen om in brandstoffen. LanzaTech bouwt met staalgigant ArcelorMittal een proefinstallatie bij een staalfabriek in België. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: NewCO2Fuels, Greenearth Energy

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie