Watervrij CO2-afvangen veel betaalbaarder

kool

25-09-2015 07:58 | Door: Thijs ten Brinck

Ingenieurs van het Amerikaanse techconcern General Electric hebben een methode ontwikkeld om CO2 efficiënt af te vangen uit rookgassen.

De methode van General Electric (GE) gebruikt geen water maar een siliconenolie als oplosmiddel voor het broeikasgas dat vrijkomt in energiecentrales. Zo stelt het bedrijf carbon capture and storage (CCS) veel goedkoper te maken.

“Als je water moet koken om CO2 af te vangen gaat er enorm veel energie verloren”, zegt Robert Perry, wetenschapper van GE. “Met de bestaande CCS-technologie wordt elektriciteit uit kolencentrales 80 procent duurder.”

Goedkoop CO2 afvangen

Het oplosmiddel van GE neemt CO2 op bij een temperatuur van 40 graden Celsius en geeft het broeikasgas weer af bij een temperatuur van 100 graden Celsius. Daarmee hoopt GE de meerprijs van het afvangen van CO2 uit rookgassen tussen de 35 en 50 procent te houden.

De methode van GE is een van acht concepten die door het Amerikaanse ministerie van Energie zijn uitgekozen voor een onderzoeksfinanciering van in totaal $ 25 mln. De meest succesvolle concepten komen halverwege 2016 in aanmerking voor een test op industriële schaal. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: General Electric, Edie | Foto: oatsy40, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie