Snelle en duurzame stoplichtsprintjes met versleten banden

autobanden

30-09-2015 09:42 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van het Amerikaanse Oak Ridge National Laboratory (ORNL) hebben een methode ontwikkeld om oude autobanden te recyclen tot supercondensators voor compacte stroomopslag.

Een team van ORNL heeft samen met wetenschappers van de Drexel University een proces ontwikkeld om versleten rubberbanden te verwerken tot koolstoffilms.

ornl

Deze papierachtige films presteren goed als elektrodes voor supercondensators: ze hebben een hoge energiedichtheid en verloren na 10.000 keer op- en ontladen slechts 2 procent van hun capaciteit.

Sprinten en remmen

Met deze eigenschappen zijn ze goed geschikt voor start-stopsystemen in auto’s en voor toepassingen in de industrie en in het elektriciteitsnetbeheer.

Remmende auto’s kunnen met de supercondensators snel veel elektriciteit opslaan en weer vrijgeven om emissievrij en snel op te trekken.

Voor de komende jaren verwachten de onderzoekers dat er dagelijks 8.000 ton aan versleten autobanden voor recycling beschikbaar komt. Op termijn denken de onderzoekers met hun proces daarvan 50 ton in hoogwaardige elektriciteitsopslagsystemen te kunnen verwerken.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: ORNL | Foto1: Alex, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) | Foto2: ORNL

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie