Duurzame paardenbloemen dempen krachtige motortrillingen

paardenbloem

30-09-2015 12:01 | Door: Thijs ten Brinck

Duurzaam rubber uit paardenbloemen is volgens de Duitse fabrikant Continental geschikt voor motorsteunen in auto’s. Het materiaal is een alternatief voor rubber uit verre tropische regenwouden.

Bandenproducent Continental experimenteert met duurzame bronnen voor natuurrubber. Het bedrijf heeft, net als verschillende concurrenten, al enkele prototypes van autobanden uit paardenbloemrubber gemaakt.

motorsteun

Nu zet Continental het materiaal ook in voor de productie van trillingdempende componenten.

“De eisen voor bijvoorbeeld rubberen motorsteunen zijn compleet anders dan die voor banden”, zegt Anna Misiun, projectleider bij ContiTech Vibration Control. “Zo hebben we te maken met zware dynamische belasting bij hoge temperaturen.”

De eerste tests met het rubber uit paardenbloemensap in deze toepassing zijn volgens Misiun veelbelovend. ContiTech werkt in het project samen met het Duitse Fraunhofer Instituut.

Duurzaam natuurrubber

De industrie verkiest natuurlijk rubber, geoogst uit tropische rubberbomen, in veel toepassingen boven synthetisch rubber uit aardolie. Het verbouwen van natuurrubber heeft veel impact op regenwouden en ook het transport naar fabrieken in Europa en de Verenigde Staten heeft impact op het klimaat.

Bedrijven en onderzoekers uit de hele wereld proberen met andere natuurlijke bronnen de eigenschappen van rubberbomen te evenaren, om zo de productie van natuurrubber te verduurzamen. Misiun: “Paardenbloemen groeien in milde klimaten, op relatief onvruchtbare landbouwgrond. Verbouwen van dit gewas nabij onze productielocaties verlaagt onze CO2-uitstoot.”

Nu het gelukt is om naast banden ook dempende rubberonderdelen te maken met paardenbloemen als grondstof is de volgende uitdaging het verbouwen van het gewas. Paardenbloemensap is nu nog niet op industriële schaal beschikbaar.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: ContiTech | Foto: Gido (header), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie