Duurzaamheidsprestaties metaalsector voor op schema

staalsector

01-10-2015 18:14 | Door: Thijs ten Brinck

Bedrijven in de Nederlandse metaalsector hebben zich samen ten doel gesteld in 2030 het energieverbruik per eenheid geproduceerd product te halveren. De sector is nu al halverwege.​

Dat schrijft de Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI). In deze brancheorganisatie zijn onder meer Alcoa Nederland, Tatasteel en Nedstaal verenigd.

Samen met de AVNeg, die de Nederlandse gieterijsector vertegenwoordigd, sloot de VNMI in 2011 een convenant om de productie te verduurzamen. In 2030 moet de energieconsumptie per eenheid product 50 procent lager zijn dan in 2005.

“Nu, tien jaar na 2005, blijkt dat we onze ambitie meer dan waar hebben gemaakt”, zegt Wim Hamers, voorzitter van de VNMI. “Ruim de helft van de 50 procent besparingsambitie is nu al bereikt.”

Recycling en duurzame energie

Een belangrijk deel van de energiebesparing is toe te schrijven aan de recycling van aluminium. Die activiteit pakte volgens Bert Duit, voorzitter van de AVNeG, veel groter uit dan eerder gedacht.

“Hierdoor is veel minder energie nodig in de productiefase”, zegt Duit. “De mogelijkheden voor recycling van metaal zijn uniek, zonder verlies van eigenschappen en kwaliteit kan metaal eindeloos hergebruikt worden.”

Wat betreft het gebruik van duurzame energie loopt de sector wel achter op schema. Duit schrijft dat deels toe aan beperkte medewerking van lokale overheden. In november overlegt de sector met minister Kamp van Economische Zaken over de voortgang van het energiebesparingsconvenant.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: VNMI | Foto: beeveephoto, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie