Kunstmestproducent Zeeland bespaart 6 miljoen kuub aardgas

kunstmest

01-10-2015 18:26 | Door: Thijs ten Brinck

Chemieconcern Yara voert groot onderhoud uit op zijn productielocatie in het Zeeuwse Sluiskilde. De verbetering en vervanging van verschillende procesonderdelen bespaart het bedrijf veel gas.

De Noorse kunstmestproducent Yara steekt € 20 mln in zijn fabrieken in Zeeland en legt de productie enkele weken stil voor groot onderhoud.

Tijdens het onderhoud optimaliseert Yara alle branders in de fabrieken en reviseert het compressoren en andere machines. De grootste operatie is het vervangen van de granulator, die vloeibare chemicaliën omzet in kunstmestkorrels.

Yara tilt deze gigantische machine, 12 bij 12 bij 5,5 meter groot, in zijn geheel uit de fabriek en plaatst een nieuwe granulator in twee delen terug.

3.500 huishoudens

Halverwege oktober moet de fabriek weer operationeel zijn. Dan draait de productielocatie volgens Yara een stuk energiezuiniger.

Het bedrijf verwacht 5 tot 6 miljoen kubieke meter aardgas per jaar minder nodig te hebben. Gelijk aan het gasverbruik van 3.500 Nederlandse huishoudens.

Bekijk een filmpje van Omroep Zeeland over de onderhoudsactie bij Yara. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Omroep Zeeland, Utilities | Foto: Soil Science, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie