ExxonMobil investeert in schaalbare algendieselproductie

algen

05-10-2015 10:04 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil start samen met de Michigan State University (MSU) een onderzoek naar de optimalisatie van algengroei voor biobrandstoffen.

Algen zijn een veelbelovende grondstof voor de voedingsindustrie, de chemische sector en de productie van duurzame brandstoffen. In het laboratorium behalen wetenschappers al hoge olie-opbrengsten met het kweken van algen.

Wanneer bedrijven de algenkweek opschalen en de optimale gecontroleerde condities van het lab wegvallen, valt de opbrengst echter keer op keer tegen, stelt ExxonMobil. Samen met de MSU veredelt ExxonMobil algen, zodat ze ook in grote productiesystemen goed presteren.

Algenkerosine

“We weten dat bepaalde soorten algen olie produceren”, zegt Vijay Swarup, viceprecident van de R&D-divisie van ExxonMobil. “De uitdaging is om soorten te vinden die op grote schaal kostenefficiënt olie produceren.”

ExxonMobil wil de algen gebruiken voor biobrandstoffen voor de transport over de weg, in de lucht en voor de scheepvaart. Ook denkt het bedrijf de biobased olie te gebruiken voor smeermiddelen en andere petrochemische producten. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: MSU | Foto: MSU

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie