Waarom Tata twee derde van zijn verlichting uitzet

sterren

06-10-2015 16:29 | Door: Thijs ten Brinck

Staalbedrijf Tata Steel werkt aan een beperking van de lichtvervuiling van zijn activiteiten. Daarmee bespaart het bedrijf ook energie.

Sinds afgelopen maand brandt op de 80 kilometer aan privéwegen op het terrein van Tata Steel in IJmuiden ‘s nachts nog maar een op de drie straatlantaarns. Tijdens de ploegwissel, tussen 21.00 en 23.00, staat de verlichting voor de veiligheid wel volledig aan. Met de maatregel bespaart Tata Steel elektriciteit, maar vermindert het bedrijf vooral zijn lichtvervuiling.

“Minder licht uitstoten bespaart energie en zorgt voor minder verstoring van de natuurlijke nachtelijke ritmes”, zegt Hans van den Berg, directeur Manufacturing Iron & Steel bij Tata Steel. “Onze inspanningen op dat gebied maken onderdeel uit van de bredere programma’s om zo veel mogelijk energie te besparen op de site van Tata Steel in IJmuiden en om de impact van onze bedrijfsprocessen op de omgeving te minimaliseren.”

Nacht van de nacht

Binnen Europa is Nederland een van de landen met de meeste lichtvervuiling. Verlichting op industriële terreinen, in de glastuinbouw en langs snelwegen die ’s nachts aanblijft, verstoort het biologische ritme van mensen, vogels en andere dieren.

Op 24 oktober, bij het ingaan van de zomertijd, vieren verschillende natuurorganisaties de Nacht van de Nacht. Bedrijven, gemeentes en huishoudens worden opgeroepen die nacht zoveel mogelijk verlichting uit te schakelen.

“Tata Steel onderschrijft het belang van het Nacht van de Nacht-initiatief”, zegt Van den Berg. “Het is voor ons een goede aanleiding om te kijken waar we staan met ons programma om nachtelijke verlichting op ons terrein structureel te verminderen.”

Tata heeft op zijn terrein een 10 meter hoge meetmast geïnstalleerd die ’s nachts de lichtintensiteit meet. De installatie is onderdeel van het Nachtmeetnet.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Tata Steel, Nachtmeetnet | Foto: momo, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie