Xprize van $ 20 mln voor meest waardevolle CO2-hergebruik

co2

08-10-2015 12:19 | Door: Thijs ten Brinck

Xprize Foundation, de organisatie die de private ruimtevaart in een stroomversnelling heeft gebracht, zet zich nu in voor duurzaam hergebruik van CO2 uit rookgassen van fossiele energiecentrales.

Met de Carbon XPrize roept de organisatie bedrijven, wetenschappers en start-ups uit de hele wereld op om technologie te ontwikkelen voor hergebruik van CO2.

rook

Het team dat de meeste CO2 weet af te vangen, en dit omzet in producten met de hoogste nettowaarde, komt in aanmerking voor de prijs van $ 20 mln.

“We leven in een tijd van ongekende technische vooruitgang en welvaart, gedreven door energie”, zegt Peter Diamandis, CEO van de XPrize Foundation. “Maar deze welvaart heeft nu als bijproduct klimaatverandering. Met deze Carbon XPrize stimuleren we een schone energietoekomst.”

Hoogwaardig hergebruik CO2

Ruim 80 procent van de energieproductie wereldwijd is afhankelijk van fossiele bronnen. Hoewel het aandeel hernieuwbare bronnen stijgt, stijgt ook de vraag naar energie de komende decennia nog sterk.

Een renderende technologie om CO2 af te vangen en nuttig te gebruiken, in de vorm van duurzaam cement, chemicaliën, brandstoffen of iets geheel anders, is volgens de organisatie van de Carbon XPrize en zijn sponsors dan ook van groot belang.

Geldprijzen voor grote uitdagingen

XPrize Foundation stelt samen met sponsors aanzienlijke geldprijzen beschikbaar om de oplossing voor grote uitdagingen sneller binnen handbereik te krijgen.

De eerste XPrize had als doel om commerciële bemande ruimtevaart mogelijk te maken, deze prijs van $ 10 mln is in 2004 uitgereikt aan SpaceShipOne. Samen met Google organiseert XPrize nu een wedstrijd voor de eerste commerciële robotmaandlanding, met $ 30 mln aan prijzengeld. Chipmaker Qualcomm heeft $ 20 mln over voor het bedrijf dat Star Treks medische Tricorder van science fiction omzet in science fact.

De Carbon XPrize wordt gesponsord door het Amerikaanse duurzame energiebedrijf NRG en het minder duurzame verbond van Canadese teerzandoliebedrijven Cosia.

Bekijk een video over de Carbon Xprize:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Xprize, Cosia | Foto: Martin Fisch (header) & mason bryant (side), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie