GE neemt start-up met modulaire windmolenwieken over

blade dynamics

12-10-2015 07:22 | Door: Thijs ten Brinck

GE Renewables, de windenergiedivisie van het Amerikaanse General Electric, heeft het Britse bedrijf Blade Dynamics ingelijfd. Blade Dynamics maakt geavanceerde windturbinebladen.

Blade Dynamics kan met zijn modulaire windturbinebladen windmolens met een rotordiameter van 200 meter maken.

gigawiek

Dankzij de bouw in segmenten blijft het transport van de wieken behapbaar en zijn er geen extreem grote fabrieken nodig.

“Modulaire wieken bieden schaalbare voordelen die de productiekosten verlagen en de logistiek vereenvoudigen”, zegt General Electric bij aankondiging van de overname van Blade Dynamics. "We hebben het strategische besluit genomen om dit kleine maar snelgroeiende technologiebedrijf toe te voegen aan ons concern."

Hoeveel GE betaalt voor de overname is niet bekendgemaakt. In 2012 ontving het Britse Blade Dynamics £ 15.5 mln (€ 21.5 mln) in het kader van een publiek-private samenwerking met het Britse Energy Technologies Institute.

Assemblage in autofabriek

In augustus 2015 presenteerde Blade Dynamics een prototype van een 78 meter lange windmolenwiek. Deze testwiek draait nu op proef in een 7 megawatt windturbine van Siemens. Groot voordeel van de technologie van Blade Dynamics is dat bestaande auto- en vliegtuigfabrieken de onderdelen voor de windturbines kunnen produceren.

“Eerst en vooral maakt deze technologie windenergie goedkoper”, zei Pepe Carnevale, CEO van Blade Dynamics, bij de presentatie van het prototype. “Daarnaast bieden we traditionele composietverwerkers uit de maritieme,  automotive- en luchtvaartsector een kans om te produceren voor de groeiende markt voor windenergie.”

windwiek

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Windpower Monthly, Recharge News | Foto: Blade Dynamics

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie