Sensoren maken Nederlandse chemie veiliger en duurzamer

chemie

13-10-2015 07:57 | Door: Thijs ten Brinck

In het Noord-Brabantse Rijen is het fieldlab Campione begonnen. Hierin werken verschillende bedrijven uit de industrie en de chemische sector samen aan voorspellend onderhoud.

Chemieconcerns Dow, Fujifilm en Sabic zijn betrokken bij het fieldlab, waarin slimme sensoren in de industriële praktijk worden getest. De chemieconcerns en nog twintig andere bedrijven steken samen € 6 mln in het proefproject. Europa, de provincie Noord-Brabant en de Gemeente Gilze-Rijen en Tilburg passen samen eenzelfde bedrag bij.

Doel van het project is de inzet van machines in de chemie en industrie te leren optimaliseren. "Daar zitten heel veel onderdelen in die kapot kunnen gaan. Die vervangen we nu eerder dan strikt noodzakelijk, omdat we zeker willen weten dat we niet stilvallen", zegt Peter Struik, directeur van Fujifilm Manufacturing Europe, bij Omroep Brabant.

Zelfdenkende machines

De smart industry-sensoren houden de status van machines en individuele onderdelen nauwlettend in de gaten. Als de metingen beginnen af te wijken van de norm, seint het systeem de onderhoudsteams in. Struik: "Zo kunnen we precies op tijd een onderdeel vervangen, zonder dat we geld weggooien. Dat is ook nog eens duurzamer."

De Stichting World Class Maintenance (WCM) is de trekker van het Fieldlab Campione. "Dit Fieldlab helpt bedrijven om real-time informatie te verzamelen en te analyseren over de staat van hun installaties om onderhoud op tijd te kunnen uitvoeren", zegt Lex Besselink, directeur van WCM.

"In plaats van te vroeg zoals bij planmatig onderhoud of te laat zoals bij correctief onderhoud. Door 100 procent voorspelbaar onderhoud zullen de onderhoudskosten in de chemiesector fors worden verlaagd en zal de output van fabrieken toenemen."

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Omroep Braband, WCM | Foto: P199, via WikiMedia Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie