Spin-off TNO vergroent chemie met Franse gistgigant Lesaffre

gist

13-10-2015 16:59 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse start-up Dutch DNA Biotech en het Franse bedrijf Leaf Technologies werken samen aan de productie van biochemie met schimmeltechnologie.

Lesaffre Advanced Fermentation (Leaf) Technologies is een dochterbedrijf van het Franse concern Lessafre, dat bakkersgist en andere gistproducten voor de voedingsindustrie en de farmacie produceert.

"Lesaffre heeft meer dan een eeuw aan ervaring in de markt voor gisten en fermentatie", zegt Art de Boo, CEO van Dutch DNA Biotech. "Het concern heeft de kennis en capaciteit om onze technologie commercieel aan te bieden."

Itaconzuur

Leaf Technologies maakt de kennis over schimmels van Lesaffre geschikt voor industriële chemische bedrijven. Dutch DNA Biotech brengt kennis in over de duurzame productie van Itaconzuur, een biogrondstof voor de productie van acrylcoatings en andere chemische producten.

Leaf Technologies en Dutch DNA zien in itaconzuur vergelijkbare kansen als voor melkzuur. De belangstelling voor melkzuur als grondstof voor bioplastics groeit de laatste jaren in hoog tempo.

Dutch DNA is afgesplitst van het Nederlandse kennisinstituut TNO. Dutch DNA heeft het intellectuele eigendom over de in de TNO-laboratoria ontwikkelde schimmelculturen overgenomen en biedt het concept sinds 2015 commercieel aan.

De Boo: "We zijn zeer gemotiveerd het potentieel van itaconzuur aan te tonen en we kijken ernaar uit ook voor de productie van andere carbonzuren met Lesaffre samen op te trekken."

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Leaf Technologies, Dutch DNA | Foto: Conor Lawless, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie