Nederland en Australië leveren goedkope waterstof in EU

waterstof

14-10-2015 15:13 | Door: Thijs ten Brinck

Waterstofexpert HyGear uit Arnhem en het Australische Hydrexia bedienen samen de Europese markt voor waterstof. Een innovatief materiaal van Hydrexia maakt het transport goedkoper.

Hydrexia heeft een materiaal ontwikkeld waarmee het bedrijf waterstof vier keer compacter kan opslaan dan in conventionele drukcilinders. De waterstof hecht hierin bij relatief lage druk aan de stof magnesiumhydride, en laat bij nog lagere druk weer los voor direct gebruik.

“Met de waterstofproductie van HyGear en onze opslag- en transportoplossingen profiteren onze eindgebruikers van de laagst mogelijke operationele kosten voor waterstofverbruik”, zegt Erik Hansen, CEO van Hydrexia.

Materialen zoals die van Hydrexia zijn ook bruikbaar om de reikwijdte van waterstofbussen- en auto’s op een veilige manier te verhogen.

On-site waterstofproductie

HyGear levert machines waarmee bedrijven lokaal zuivere waterstof en stikstof produceren of kunnen terugwinnen uit reststromen van hun productie. Het Arnhemse bedrijf levert deze terugwininstallaties vooral aan de elektronica-, metaal- en glasindustrie.

De machines van HyGear maken naar behoefte waterstof uit aardgas. Grote en middelgrote verbruikers van waterstof zijn het beste af met een waterstofmachine op eigen terrein. Samen met Hydrexia bedient HyGear nu ook de markt voor kleinverbruikers van waterstof.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: HyGear, Hydrexia | Foto: Hygear, Masakazu Matsumoto, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie