Belgische chemie maakt 3 keer meer met 80 procent minder CO2

chemie

16-10-2015 12:28 | Door: Thijs ten Brinck

In de periode 2005 - 2013 is de grondstofefficiëntie van de Belgische chemiebedrijven met 41 procent gestegen. In dezelfde periode is het gebruik van fossiele grondstoffen met 8 procent gedaald.

Dat schrijft Essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en life sciences in een duurzaamheidsrapport dat de hele sector overziet.

Ruim € 3 mrd in onderzoek en ontwikkeling.

In het rapport schrijft Essenscia dat de productie van de Belgische chemiesector sinds 1990 is verdrievoudigd, terwijl het energieverbruik in dezelfde periode slechts met iets meer dan een derde toenam. Per eenheid product stoot de sector nu 80 procent minder CO2 uit dan 25 jaar geleden.

“Dankzij talrijke innovatieve producten reikt de sector bruikbare oplossingen aan voor de wereldwijde uitdagingen”, zegt Yves Verschueren, bestuurder van Essenscia. "De bijdrage van de chemie en life sciences is van cruciaal belang voor de creatie van een duurzame toekomst en een betere levenskwaliteit voor iedereen.”

People, planet en prosperity

Tussen 2005 en 2013 is het gebruik van fossiele energiedragers als aardolie, nafta en aardgas als grondstof gemiddeld elk jaar met een procent afgenomen. Wat betreft watergebruik zijn chemie- en farmaciebedrijven in België slechts voor 9 procent afhankelijk van grond- of drinkwater.

De sector steekt volgens Essenscia jaarlijks ruim € 3 mrd in onderzoek en ontwikkeling van innovaties voor duurzaam bouwen, duurzame landbouw, mobiliteit, gezondheid en welzijn. Bij Essenscia zijn 800 bedrijven aangesloten, die samen 95 procent van de omzet in de Belgische chemische industrie vertegenwoordigen.

Bekijk een video met de highlights van het rapport.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Essenscia | Foto: Appie Verschoor, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie