Amsterdamse start-up maakt eerste concurrerende bioplastic

20-10-2015 07:15 | Door: Thijs ten Brinck

De start-up Plantics maakt 'harde' bioplastics, een variant van plastics die niet eerder bio-afbreekbaar verkrijgbaar was. Plantics claimt op kosten te concurreren met conventionele plastics.

Plantics is een spin-off van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Biobrandstofexperts Albert Alberts en Gadi Rothenberg, van de onderzoeksgroep Sustainable Chemistry, ontdekten tijdens een ‘vrijdagmiddagproefje’ een methode om bio-afbreekbare harsen, thermohardende plastics, te maken uit plantaardig materiaal.

“Plantics produceert een geheel nieuw bioplastic”, zegt Helias Andriessen, algemeen directeur van Plantics in een pitch voor de Herman Wijffels Innovatieprijs. “Ons product is voor 100 procent van hernieuwbare grondstoffen gemaakt en volledig biologisch afbreekbaar.”

Bio-isolatie en verpakkingsmateriaal

De niet-giftige en afbreekbare bio-harsen zijn bruikbaar als isolatiemiddel, verpakkingsmateriaal, landbouwplastics en composieten. In veel gevallen kunnen ze PET of aardolie-gebaseerde schuimen vervangen.

“Er zijn al decennialang verschillende bioplastics op de markt”, zegt Andriesen. Volgens de directeur hebben deze plastics toch nog geen 1 procent marktaandeel. “Bio is duurder, tot nu toe.”

De start-up Plantics maakt plastic van citroenzuur en glycerol. Met een goedkoop productieproces is het bedrijf volgens Andriesen in staat om direct de concurrentie aan te gaan met petroleum-plastics.

Plantics is finalist voor de Herman Wijffels Innovatieprijs van de Rabobank. In de categorie Circulaire Economie strijdt Plantics tegen composietrecycler Extreme Eco Solutions, energieadviseur De Energiebespaarders en plastic-recycler Ioniqa Technologies.

Bekijk een fragment van Kassa Groen over Plantics:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Uva, Rabobank | Foto: Mike Mozart, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie