Heel Nijmegen draait op de energie die Ford bespaart

ford

19-10-2015 18:33 | Door: Thijs ten Brinck

In vijf jaar tijd heeft Ford zijn Europese autofabrieken 25 procent zuiniger gemaakt. Daarmee bespaart de autobouwer elk jaar net zoveel energie als een stad zo groot als Nijmegen jaarlijks gebruikt.

Sinds 2011 heeft Ford in zijn productielocaties in Europa € 23 mln geïnvesteerd in energiebesparingen. Per 2016 bespaart de Amerikaanse autobouwer daarmee een kwart van zijn energieverbruik, ten opzichte van peiljaar 2011.

besparen

“Steeds maar weer nieuwe kansen vinden om energie en grondstoffen te besparen is een belangrijke uitdaging voor Ford", zegt Richard Douthwaite, verantwoordelijk voor Energy Management bij Ford Europe. “Ook al is de auto-industrie is zeer energie intensief, met creatieve oplossingen reduceren we de milieu-impact van onze fabrieken wereldwijd.”

Warmteterugwinning en LEDs

De Fordfabriek in het Duitse Keulen levert restwarmte aan het lokale warmtenet. De warmte komt vrij bij het uitharden van de lak op de Fordmodellen. Ook in een andere Fordfabriek in Duitsland en een productielocatie in Valencia bouwt Ford een warmteterugwininstallatie in de lakovens.

Voor de verlichting schakelt Ford over op LED-lampen. In 2014 installeerde de autobouwer 25.000 van deze energiezuinige lampen in de Europese fabrieken.

In totaal zijn de besparingsmaatregelen die Ford heeft doorgevoerd goed voor een 800 gigawattuur lagere energierekening. Daarmee bespaart Ford in zijn eentje, en alleen in Europa, net zoveel energie als een Europese stad met 170.000 inwoners jaarlijks verbruikt.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Ford | Foto: Ford (side), Marco Ely(header), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie