PwC: Omslagpunt bereikt, wereldwijde groei ontkoppeld van CO2

britse flag

20-10-2015 09:24 | Door: Thijs ten Brinck

Het gemiddelde bruto nationaal product (BNP) is in 2014 wereldwijd met 3,2 procent gestegen. De CO2-uitstoot steeg in hetzelfde jaar met ‘slechts’ 0,5 procent.

Daarmee is de CO2-intensiteit van de wereldeconomie met 2,7 procent gedaald, de grootste afname in de zeven jaar dat adviesbureau PwC de meting uitvoert.

De cijfers van 2014 geven de suggestie dat de wereld een omslagpunt heeft bereikt, zegt PwC. Het gaat volgens het adviesbureau desondanks nog niet snel genoeg. Om onder 2 graden Celsius opwarming te blijven moet de CO2-intensiteit met minstens 6,3 procent per jaar afnemen.

Groot-Brittannië koploper

Van de twintig grootste economieën (de G20) was Groot-Brittannië, net als het voorgaande jaar, koploper volgens PwC.

Groot-Brittannië weet daarmee de economische groei het best te ontkoppelen van de toename van CO2-uitstoot. De broeikasintensiteit van de Britse economie daalde in een jaar tijd met 10,9 procent, meer dan dubbel zoveel als in 2013.

Ook Duitsland, Italië en Frankrijk, dat in december de klimaattop COP21 organiseert, lieten een bovengemiddeld hoge daling zien.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Reuters, PwC | Foto: Pablo, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie