$ 3.000 mrd Amerikaanse omzet in de strijd voor klimaat

obama

20-10-2015 12:26 | Door: Thijs ten Brinck

Aluminiumproducent Alcoa, Apple, voedingsgigant Cargill, General Electric en 77 andere Amerikaanse multinationals scharen zich achter Obama op weg naar een sterk klimaattakkoord.

De 81 Amerikaanse bedrijven doen beloften over het reduceren van de CO2-uitstoot, het inkopen van hernieuwbare energie of het terugdringen van water- en materiaalgebruik.

“Het overheersende beeld is dat duurzaamheid iets voor boomknuffelaars is, en dat het de resultaten van bedrijven in de weg staat”, zegt de Amerikaanse president Obama tijdens een persconferentie. “Ik wil iedereen duidelijk maken dat onze grootste werkgevers streven naar een helder klimaatakkoord.”

De bedrijven die zich hebben aangesloten bij de American Business Act on Climate Pledge vertegenwoordigen samen een omzet van $ 3.000 mrd en bieden werk aan 9 miljoen mensen.

Duurzame beloften

De energie-intensieve aluminiumsmelterijen van Alcoa stoten in 2025 nog de helft van de CO2 uit ten opzichte van 2005, Coca-Cola reduceert de klimaatimpact van elke slok met een kwart en sportkledingmerk Nike gebruikt in 2025 enkel nog hernieuwbare energie. De lange lijst aan bedrijven en hun beloften is te zien op de site van het Witte Huis. 

In juli 2015 zegde een kleinere groep van Amerikaanse bedrijven toe om tenminste 1.600 megawatt aan duurzame energie te installeren en het waterverbruik met minimaal 15 procent te verlagen. Die bedrijven behoren tot de 81 partijen die zich nu achter Obama scharen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Whitehouse, Reuters | Foto: Daniel Borman, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie