Accufabriek van $ 1 mrd voor Dyson-robotstofzuigers

21-10-2015 12:21 | Door: Thijs ten Brinck

Dyson, de Britse fabrikant van innovatieve huishoudelektronica, investeert groots in vernieuwende accutechnologie. Het bedrijf heeft de Amerikaanse start-up Sakti3 voor $ 90 mln overgenomen.

In maart 2015 investeerde Dyson al $ 15 mln in de start-up. Voor nog eens zes keer dat bedrag heeft de stofzuigerbouwer Sakti3, een spin-off van de University of Michigan, volledig ingelijfd.

USA Today schrijft dat Dyson van plan is $ 1 mrd te investeren in een nieuwe accufabriek. Een locatie in Michichan, de thuisstaat van Sakti3, behoort tot de opties.

In eerste instantie zal Dyson de accu’s voor zijn eigen draadloze elektronica gebruiken. Inzet van de technologie in elektrische auto’s, of licenties aan de automotive-industrie, sluit de fabrikant echter niet uit.

Vloeistofloze accu’s

Net als Tesla, General Motors en vele andere energieopslagexperts gebruikt Sakti3 het metaal lithium als belangrijkste ladingsdrager voor de accu's.

Waar conventionele lithiumaccu’s vloeibare elektrolyten bevatten, maakt Sakti3 gebruik van solid state-technologie. Met uitsluitend vaste stoffen in de batterijen claimt de door Dyson ingelijfde start-up de energiedichtheid bijna te verdubbelen ten opzichte van commercieel verkrijgbare accu’s.

Het bedrijf spreekt van 1.100 wattuur per liter, waar 500 à 600 wattuur per liter nu gangbaar is. Naast compacter zijn de solid state-accu’s ook lichter dan conventionele lithiumaccu’s.

Bekijk een TEDxTalk van Ann Marie Sastry, CEO van Sakti3:

 

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Greentech Media, USA Today

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie