Eindhovense industrie zet 200 extra PhD’s aan het werk

philips

22-10-2015 18:54 | Door: Thijs ten Brinck

Techconcern Philips, chipmachinebouwer ASML, printerfabrikant OCE en kleinere bedrijven scheppen samen met de TU/e 278 onderzoeksplaatsen voor technische promovendi.

Binnen de publiek-private samenwerking Impuls, tussen de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de lokale multinationals, werken promovendi aan industriële vraagstukken op het vlak van mobiliteit, duurzaamheid, hightech en gezondheid.

“Zonder de Impuls-programma’s waren zo’n tweehonderd van deze onderzoeksplaatsen er niet geweest”, zegt Jan Mengelers, CvB-voorzitter van de universiteit. De TU/e en de bedrijven steken beiden € 50 mln in de financiering van de promotieplaatsen. De universiteit nam het initiatief voor de samenwerking toen in 2013 de geldstroom uit de aardgasbaten wegviel.

Duurzame doorbraken

Met het Impuls-programma richten de samenwerkende bedrijven en de universiteit zich volgens De Ingenieur extra op 3D-printen en data-science, naast de vakgebieden waar TU/e traditioneel sterk in is.

Eerder dit jaar presenteerde de TU/e een softwareplatform dat transporteurs helpt goedkoper en duurzamer te opereren. Dat zou in de sector 6,5 miljoen ton CO2-uitstoot schelen. Studenten van de TU/e hebben een elektrische tourmotor gebouwd met een actieradius van 380 kilometer. Ook de praktische zonneauto Stella van de TU/e laat zien wat de toekomst van elektrische mobiliteit kan zijn.

Op het vlak van ICT werkt de universiteit aan draadloze sensoren die hun energie halen uit radiosignalen. De TU/e-spin-off Smart Photonics maakt zuinige computerchips die informatie versturen via licht in plaats van bedrading.  

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: De Ingenieur, TU/e | Foto: Philips Communications, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie