TU Eindhoven neemt enorme 3D-betonprinter in gebruik

3D betonprinten

23-10-2015 09:02 | Door: Fitria Jelyta

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft onlangs een 3D-betonprinter in gebruik genomen. Samen met de bouwsector wil de universiteit kennis ontwikkelen om herbruikbare betonproducten te printen.

Met het 3D Concrete Printing (3DCP) onderzoeksproject heeft de TU/e een 3D-betonprinter van het Nederlandse bedrijf Rohaco in gebruik genomen. De TU/e en tien deelnemende bedrijven hebben het onderzoeksproject gefinancierd met een bedrag van € 650.000. Het apparaat print betonproducten tot 11 meter lang, 5 meter breed en 4 meter hoog.  

De universiteit zegt samen met de bouwindustrie kennis te ontwikkelen om over een aantal jaren grensverleggende en makkelijk te recyclen betonproducten te printen. Zo willen de onderzoekers kant-en-klare wanden maken, met een isolerende laag voor warmte en aan de buitenkant vuilafstotend beton.

Daarnaast moet de 3D-printer zeer fijne betonstructuren en beton in verschillende soorten, kwaliteiten en kleuren printen. Volgens de universiteit geeft het printen van beton de mogelijkheid om slimme bouwcomponenten, zoals draadloze sensoren voor temperatuurmeting, direct op de juiste plaats aan te brengen.

3D-geprint beton op de markt

De Eindhovense wetenschappers doen onderzoek naar nieuwe soorten beton die tijdens het printen zowel genoeg draagkracht bieden en vochtig genoeg zijn om te hechten aan nieuwe bouwlagen. Naar verwachting worden de eerste producten uit de 3D-betonprinter binnen 5 jaar op de markt gebracht. 

Bekijk hier hoe de 3D-betonprinter werkt.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: TU/e | Foto: TU/e, Dutch Design Week (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra