Architecten ontwerpen Chinese stad uit bamboe

bamboe stad

26-10-2015 09:54 | Door: Fitria Jelyta

Architectenstudio Penda heeft een milieuvriendelijk en modulair bouwconcept ontwikkeld, waarmee een stad uit bamboe kan verrijzen voor 20.000 inwoners.

Door gebruik te maken van enkel touw en bamboeplanten zeggen de architecten een volledig modulair gebouwde stad te kunnen realiseren met herbruikbare bouwmaterialen. Daarnaast hebben de architecten geen spijkers en schroeven nodig om de bouwconstructies te realiseren, waardoor de bouwkosten beperkt blijven.

Met de flexibele bouwtechniek, kunnen de architecten modulaire gebouwen als hotels en woningen, maar ook bruggen opleveren. Penda maakt verschillende losse driehoek-modules van bamboe die gemakkelijk zijn uit te breiden met extra modules. De uitbreiding met extra modules maakt de constructie bovendien sterker.

Penda zegt met het concept een stad van ruim 1 miljoen vierkante meter uit bamboe te kunnen realiseren, goed voor 20.000 inwoners. Hiervoor willen de architecten Anji County in China als proeflocatie voor de stad gebruiken. Naar eigen zeggen van de architecten is de locatie ’s werelds grootste bamboe exportregio.

Bouwvoorraad

Volgens Penda groeit de bamboeplant snel aan. Dit maakt het mogelijk om de bouwvoorraad snel en continu aan te vullen. Binnen negen maanden kan een bamboeplant volledig uitgroeien om bouwconstructies op te leveren voor 20 gezinswoningen.

In Amsterdam is de gemeente gestart met een praktijkproef van levende bamboe als geluidsscherm langs de Schagerweg (N245) in de gemeente Langedijk. Dit moet een duurzaam alternatief zijn voor traditionele geluidsschermen langs Nederlandse wegen. 

Bekijk hier meer over de bamboe bouwtechniek.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Inhabitat, Dezeen | Foto:, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra