Bam verdrievoudigt hergebruik in duurzaam zoab

Zeer Open Asfaltbeton Rijkswaterstaat

26-10-2015 12:05 | Door: Fitria Jelyta

Bam produceert Zeer Open Asfalt Beton (zoab) dat voor 93 procent uit hergebruikte grondstoffen bestaat. In vergelijking tot huidige percentages hergebruik in zoab zegt Bam hiermee een doorbraak te realiseren.

Met het nieuwe productieproces slaagt Bam erin om het zoab te produceren uit 93 procent teruggewonnen grondstoffen. De huidige percentages van hergebruik in het geluidsabsorberende asfaltbeton bedragen volgens het bouw- en vastgoedconcern tussen de 0 en 30 procent. 

Het duurzame zoab-mengsel van Bam bestaat uit teruggewonnen steen en bindmiddelen uit oud zoab. Dit maakt het mogelijk om, naast de hoge hergebruikwaarde, een CO2-reductie van ruim 30 procent en een energiereductie van 40 procent te behalen.

Bam heeft 60 ton van het duurzame zoab getest op het terrein van de Brabantse Asfalt Centrale in Helmond. Hierbij bleek dat het asfaltbeton kwalitatief minimaal gelijkwaardig en vaak zelfs beter is dan traditioneel geproduceerd zoab.

duurzaam ZOAB van BAM

Duurzame asfaltproductie

Het duurzaam geproduceerde zoab maakt deel uit van het demonstratieproject Low Emission2 Asphalt Pavement (LE2AP). Bam maakt hierbij gebruik van het LIFE-programma, een instrument van de Europese Commissie voor extra financiering van initiatieven voor het milieu.

Het bouw- en vastgoedconcern wil met LE2AP duurzame asfaltproductie mogelijk maken. Zo heeft de Europese Commissie een LIFE+ subsidie van € 1,3 mln toegekend voor het demonstratieproject van Bam. Volgens het concern moet LE2AP leiden tot de aanleg van een proefvak van 1 kilometer, met een deklaag die voor minimaal 80 procent bestaat uit gerecycled asfalt. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: BAM | Foto: Rijkswaterstaat (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra