Oude Shell-toren bereikt hoogste punt met mast en windvaan

A'dam toren

27-10-2015 12:13 | Door: Fitria Jelyta

Op de voormalige Shell-toren in Amsterdam Noord is de hoogste punt bereikt met de plaatsing van een windvaan en een mast met twee luchtkanalen. Zo krijgen de bovenste delen van de duurzame A’dam toren natuurlijke ventilatie.

De voormalige Shell-toren wordt getransformeerd tot een verticale stad met een uitzichtpunt, restaurants, clubs, een hotel en ruimte voor bedrijven. De nieuwe A’dam toren heeft duurzame elementen als driedubbel glas, stevige gevelisolatie en een aansluiting op het warmtekoudeopslagsysteem van technisch dienstverlener Cofely.

Het gebouw is verder voorzien van energiezuinige installaties met warmteterugwinning uit luchtverversing en het warme water van de hoteldouches. Daarnaast krijgt het gebouw LED-verlichting en maakt het hotel gebruik van energiezuinige liften. De mast op de kroon van het gebouw ventileert de bovenste delen van de toren grotendeels natuurlijk, zonder stroomverbruik.

Projectontwikkelaar Lingotto en bouwbedrijf J.P. van Eesteren van de TBI groep zijn verantwoordelijk voor de realisatie van de nieuwe A’dam toren. Het consortium zegt veel aandacht te besteden aan het in stand houden van het oorspronkelijke gebouw.

A'dam toren

Duurzame transformatie

De duurzame transformatie van de voormalige Shell-toren moet het gebouw beschikbaar maken voor een verwachte toestroom van 3.000 personen per dag. Naar verwachting is het gebouw vanaf voorjaar 2016 open.

De oude Shell-toren draagt ook bij aan de bouw van het duurzame hotel in het Amstelkwartier. Zo is er 5.000 ton aan beton van de oude gevelplaten vermalen tot grondstof voor de bouw van het hotel. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: A'dam toren | Foto: Jvhertum, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra