Nederlandse prefab-woningen voor vluchtelingen in Duitsland

RHS prefab-woning

29-10-2015 14:25 | Door: Fitria Jelyta

Een team van Nederlandse bouwexperts wil de Duitse regering helpen bij het realiseren van noodwoningen voor de opvang van vluchtelingen. Het consortium zegt binnen een maand 350 prefab-woningen te kunnen opleveren.

Het bedrijf Rapid Housing Solutions (RHS) van Arkitektus werkt samen met grote Nederlandse en Belgische bedrijven die gespecialiseerd zijn in prefab-bouwprojecten. Arkitektus/RHS levert compleet ingerichte modulewoningen, semipermanente woningen voor een langer verblijf, en zelfs permanente energiezuinige huurwoningen.

Door gebruik te maken van prefab-bouwmaterialen zegt het consortium de bouwtijd tot 70 procent te verkorten. Hiermee kan Arkitektus/RHS momenteel 350 prefab-woningen per maand opleveren, maar het doel is om het aantal op te schalen naar maandelijks 2.000 woningen.

Volgens Arkitektus leidt de opvang van vluchtelingen in Duitsland tot steeds grotere problemen. Zo is er een tekort van tienduizenden woningen. “Wij zijn een team van experts in de bouw, logistiek, montage en stedenbouw”, zegt Dirk Arnauts, directeur van Arkitektus. “Die willen we inzetten om het megaprobleem van Duitsland te helpen oplossen”.

Hergebruikte woningen

De woningen van Arkitektus/RHS zijn van hoge kwaliteit, hebben alle voorzieningen en zijn meteen gebruiksklaar. Naast vluchtelingenopvang, kunnen de woningen ook hergebruikt worden voor de huisvesting van studenten, senioren of als kinderopvang. Verder zijn de woningen gemakkelijk uit te breiden, doordat ze in modules zijn opgebouwd.

De vluchtelingenorganisatie UNHCR, de Ikea Foundation en Zweedse ontwerpers hebben het eerste plat verpakte Ikea-huis ontwikkeld voor de tijdelijke huisvesting van vluchtelingen. De zogenaamde Better Shelter is zonder gereedschap binnen vier uur in elkaar te zetten en heeft een levensduur van drie jaar. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Arkitektus | Foto: Arkitektus/RHS (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra