Vlaanderen wil alleen nog LED-verlichting langs autowegen

LED-verlichting autowegen

30-10-2015 07:45 | Door: Fitria Jelyta

Vanaf 2017 start België met de vervanging van verlichting langs Vlaamse autowegen door LED's. Bij elke installatie die wordt vervangen of opnieuw wordt aangelegd, kiest Vlaanderen voor LED-verlichting.

De aanleg van LED-verlichting moet volgens Vlaams minister Ben Weyts niet alleen het verkeer veiliger maken, maar ook zichzelf terugverdienen. De nieuwe maatregelen gaan vanaf 2017 van start, in lijn met de vernieuwing van het Vlaams verlichtingscontract. 

Volgens technologiefederatie Agoria Vlaanderen is de terugverdientijd van investeringen in LED-verlichting 3 tot 5 jaar. “Doordat LED-verlichting met sensoren uitgerust is, kan de wegbeheerder de verlichting sturen, zo het energieverbruik verminderen en de veiligheid op onze wegen vergroten”, zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen, tegen LED Magazine.

Het Vlaamse wegennet telt momenteel 1.250.000 lichtpunten, waarvan slechts 5 procent met LED-verlichting is uitgerust.

Een voorbeeld van toepassing van LED-verlichting in Vlaanderen, is de Vlaamse fietsverbinding in Leuven. Deze verbinding is voorzien van dynamische LED-lampen, die oplichten wanneer een fietser nadert en dimmen wanneer de fietser passeert.

In deze nieuwe fietsverbinding met dynamische LED's heeft de Vlaamse regering via het Agentschap Wegen & Verkeer in totaal € 1,1 mln geinvesteerd.

Innovatieve lichtstad

In Nederland heeft de gemeente Eindhoven de bedrijven Philips en Heijmans geselecteerd om innovatieve verlichting in de lichtstad te ontwikkelen. Mogelijk vervangt het consortium tot 21.000 lichtmasten door LED-lampen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: LED Magazine, De Standaard | Foto: Rich, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra