Fries ROC is eerste Nederlandse Breeam Excellent-school

ROC Friese Poort Michel Kievits

30-10-2015 09:05 | Door: Fitria Jelyta

DP6 architectuurstudio heeft het duurzame gebouw voor Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort in Drachten opgeleverd. Het gebouw ontving als eerste school in Nederland een Breeam-NL Excellent-ontwerpcertificaat.

Het nieuwe schoolgebouw van ROC Friese Poort in Drachten beschikt over duurzame elementen als LED-verlichting, daglichtafhankelijke verlichting en CO2-sturing van de ventilatie. Een warmtekoudeopslagsysteem in de bodem zorgt voor duurzame verwarming en koeling. Met deze elementen kan de school het energieverbruik terugdringen.

De energiezuinige maatregelen leiden tot een EPG-score die 63 procent lager is dan het bouwbesluit vereist. Daarnaast is het ontwerp- en bouwproces vanaf het eerste schetsontwerp van DP6 architectuurstudio volgens de eisen van Breeam-NL Excellent ingericht. Hierdoor is het gebouw volgens de architecten de duurzaamste school van Nederland.

Het atrium in het schoolgebouw is gerealiseerd met duurzame bouwmaterialen als larikshout en bamboe. Volgens de DP6-architecten is het gebouw door de verspringende opbouw flexibel in te delen. “Als de ene opleiding te groot wordt voor een vleugel in het gebouw, kan eenvoudig een ander deel betrokken worden”, zegt projectarchitect Richelle de Jong.

Natuurlandschap

Bij het gebouwontwerp heeft DP6 architectuurbureau rekening gehouden met het omliggende natuurgebied. Zo hebben inheemse plant- en diersoorten een plek gekregen en biedt het gebouw nestelmogelijkheden voor gierzwaluwen en vleermuizen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: DP6 architectuurstudio, architectenweb | Foto: Michel Kievits (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra