Friese wereldprimeur met slim waterleidingnet Vitens

waterleiding, leidingen

30-10-2015 09:35 | Door: Fitria Jelyta

Vitens legt een intelligent drinkwaterleidingnet van 9.000 kilometer aan in Friesland. Via 200 sensoren heeft het drinkwaterbedrijf inzicht in mogelijke storingen aan het net.

De 200 sensoren brengen het drinkwaterleidingnet realtime in kaart. Via live registratie geven de sensoren aan wat er in het leidingnet gebeurt en sturen ze de informatie door naar de centrales van Vitens. Zo functioneren de sensoren als een soort oren en ogen in het net.

“We zetten de beste en meest innovatieve technologie in om tot het drinkwaternet van de toekomst te komen”, zegt Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens. “Hiermee kunnen we in de toekomst zoveel mogelijk proactief problemen oplossen nog voordat iemand problemen in de drinkwatervoorziening ervaart”.

Volgens het waterbedrijf kunnen de sensoren zelfs een haarscheur in een leiding ‘horen’ en aanwijzen voordat een leidingbreuk ontstaat. Verder ziet Vitens mogelijkheden om met de sensoren het energieverbruik te verminderen, dankzij meer inzicht in waterdruk en het live meten van waterkwaliteit.

Waterwereldprimeur

Het intelligente waterleidingnet is onderdeel van het Friesland Live-project van Vitens en is mede mogelijk gemaakt met een subsidie van de Europese Commissie en de Provincie Fryslan. Volgens Vitens heeft Friesland met de aanleg van het drinkwaterleidingnet een wereldprimeur.

In 2016 begint Vitens met het aanleggen van het intelligente drinkwaterleidingnet. Met het project is een bedrag van € 3 mln gemoeid.

Vitens heeft in Vechterweerd een nieuw drinkwaterproductiegebouw geopend. Met energiezuinige installaties en een Breeam ‘Excellent’-certificatie, zegt het drinkwaterbedrijf hier de duurzaamste waterproductielocatie te hebben. 

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Vitens, Architectenweb | Foto: Jimmy thomas, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra