KWS Infra maakt tweelaags zoab van hergebruikt asfalt

duurzaam zoab KWS Infra

03-11-2015 09:39 | Door: Fitria Jelyta

KWS Infra heeft tweelaags Zeer Open Asfalt Beton (zoab) ontwikkeld uit hergebruikt asfalt. Nu Rijkswaterstaat het product heeft goedgekeurd, kan de wegenbouwer het nieuwe mengsel toepassen.

KWS Infra van VolkerWessels heeft bij het tweelaagse zoab ook in de onderlaag hergebruikt zoab toegepast. Volgens de wegenbouwer leidt de toepassing van dit asfaltmengsel met partial recycling tot een CO2-reductie van 50 procent ten opzichte van tweelaags zoab zonder gerecyclede materialen.

Door het hergebruiken van oud asfalt, zegt KWS Infra niet alleen een duurzaam product, maar ook een goedkoper product te leveren. Dit moet het aantrekkelijk maken voor opdrachtgevers om het asfaltmengsel te gebruiken.

Uit het validatietraject van Rijkswaterstaat blijkt dat het mengsel met hergebruikt zoab even sterk is als het traditionele tweelaagse zoab en een vergelijkbare levensduur heeft. Volgens KWS Infra zorgt het hergebruikte materiaalmengsel in het tweelaagse zoab bovendien voor een hogere geluidsreductie dan standaard zoab.

"We wilden een mengsel dat in elke centrale, zonder aanpassingen aan de installatie of grote wijzigingen in de manier van werken, kan worden geproduceerd", zegt Alex van de Wall van KWS Infra. "Dit maakt het product niet alleen innovatief, maar vooral ook praktisch toepasbaar."

duurzaam zoab KWS Infra

Grootste wegenbouwproject van Nederland

Het nieuwe mengsel van KWS Infra is door Rijkswaterstaat goedgekeurd voor gebruik. Zo wordt de innovatie met zoab direct ingezet op SAA A1/A6, volgens KWS Infra een van de grootste wegenbouwprojecten in Nederland. Naast het aanleggen van het duurzame zoab, is KWS Infra gedurende 25 jaar ook verantwoordelijk voor het onderhoud.

Op het terrein van de Brabantse Asfalt Centrale in Helmond heeft bouw- en vastgoedconcern Bam 60 ton duurzaam zoab aangelegd. Het duurzame zoab van Bam bestaat voor 93 procent uit teruggewonnen steen en bindmiddelen uit oud zoab. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: VolkerWessels | Foto: VolkerWessels (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra