Rotterdam test lichtgevend fietspad in Kralingse Bos

FloWithDGlow Rotterdam fietspad

03-11-2015 12:08 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Rotterdam heeft op een fietspad in het Kralingse Bos een lichtgevende belijning aangebracht. Dit moet onder meer het veiligheidsgevoel van fietsers bevorderen en een energie besparing opleveren.

Met de glow-in-the-dark belijning op het fietspad van het Langepad in het Kralingse Bos wil de Rotterdamse gemeente energie besparen. Verder wil de gemeente beschermde dieren in het bos, zoals vleermuizen, niet storen door het aanleggen van verlichting.

De gemeente Rotterdam zegt open te staan voor nieuwe innovaties en wil de mogelijkheden voor de toepassing van de lichtgevende belijning testen.

De FloWithDGlow belijning van VolkerWessels dochteronderneming Smits Neuchâtel en Haags onderzoeksbureau Senlima wordt op het fietspad van 140 meter getest. “We testen niet alleen de nieuwe technologie, maar ook of de lichtgevende belijning effect heeft op het veiligheidsgevoel van de fietsers’, zegt Joost Eerdmans, wethouder Veiligheid en Buitenruimte.

Dynamische verlichting

De belijning neemt overdag zonlicht op en straalt het licht in het donker weer uit. De lichtgevende markering is gemaakt van hybride composiet, wat volgens de Rotterdamse gemeente een langere levensduur heeft dan de huidige belijning. Daarnaast is het materiaal bestand tegen pekel.

De gemeente Rotterdam heeft eerder dynamische verlichting op een zes kilometer lange fietspad aangelegd. Het meebewegende licht werkt als een serie tuinlampen die aanspringen als er iemand in de buurt is. Zo verwacht de gemeente het energieverbruik van de straatverlichting met 80 procent te verminderen.

In Friesland is de fietsverbinding tussen Sneek en Woudsend gemaakt van hergebruikt beton en voorzien van een lichtgevende coating. De Seramic Lightcoating van verffabriek Anker Stuy is volgens de fabrikant 100 procent energieneutraal. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Gemeente Rotterdam | Foto: Gemeente Rotterdam (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra