Universiteit Utrecht opent duurzaam onderwijscentrum

UU onderwijsgebouw

05-11-2015 18:26 | Door: Fitria Jelyta

De Universiteit Utrecht (UU) heeft een duurzaam onderwijscentrum op het Utrecht Science Park geopend. Met energiezuinige elementen is het gebouw volgens de universiteit toekomstbestendig.

Het Victor J. Koningsbergergebouw is voorzien van energiezuinige installaties als LED-verlichting, bewegingsdetectie voor verlichting en een warmtekoudeopslagsysteem. Daarnaast beschikt het gebouw over zonnepanelen en wordt restwarmte van een energiecentrale gebruikt om het gebouw te verwarmen.

In het gebouwontwerp van Ector Hoogstad Architecten is veel aandacht voor duurzaamheid. Grote trappen nodigen volgens de universiteit uit tot traplopen in plaats van de lift te nemen. Verder laat de transparante gevel met vaste lamellen licht door, terwijl warmte binnen blijft. 

Het nieuwe onderwijsgebouw van de UU biedt ruimte aan de faculteiten Bètawetenschappen, Geowetenschappen en Geneeskunde (Biomedische wetenschappen). Het gebouw beschikt over onderwijsvoorzieningen als innovatieve labs, studentwerkplekken en collegezalen.

UU onderwijsgebouw

Zonne-energie

Volgens de universiteit bestaat het onderwijscentrum uit veel open werkruimtes, waardoor interdisciplinaire samenwerking tussen de verschillende faciliteiten wordt bevorderd.

De kennisinstellingen op het Utrecht Science Park hebben de ambitie uitgesproken om in 2020 de helft van alle benodigde energie duurzaam op te wekken. De gebouwen van de UU en het UMC Utrecht op de Utrechtse Uithof worden voorzien van respectievelijk 4.300 en 2.200 zonnepanelen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Universiteit Utrecht | Foto: Bert Spiertz (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra