Energieneutrale gevangenis voor klimaatneutraal Zaanstad

Vrouwe Justitia

06-11-2015 12:15 | Door: Fitria Jelyta

Met 5.500 zonnepanelen op de Penitentiaire Inrichting (PI) Zaanstad kan het gebouw jaarlijks 475.000 kilo CO2-uitstoot voorkomen. Het energieneutrale gebouw moet bijdragen aan de ambities van Zaanstad om in 2020 klimaatneutraal te zijn.

De 5.500 zonnepanelen op de PI Zaanstad kunnen jaarlijks 1.200 gigawattuur energie opwekken. Dit leidt tot een vermindering van 475.000 kilo CO2-uitstoot per jaar. Met de energiezuinige maatregelen heeft het gebouw een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) dat 10 procent onder de norm ligt.

Voor het opwekken van energie maakt de penitentiaire inrichting ook gebruik van een windmolen. Verder zal het duurzame gebouw gebruikmaken van een warmtekoudeopslagsysteem, LED-verlichting en aanwezigheidsdetectie, waardoor het licht alleen brandt als personen zich in de betreffende ruimtes bevinden.

De nieuwbouw wordt gerealiseerd door Ballast Nedam. Met een Design, Build, Finance, Maintain en Operate (DBFMO) contract van 25 jaar, is het bouwbedrijf ook verantwoordelijk voor de financiering, onderhoud en facilitaire dienstverlening gedurende de looptijd van het contract. Naar verwachting is de inrichting in 2016 gereed.

PI Zaanstad

Duurzame bedrijfsvoering

Met installaties als daglichttoetreding, ventilatie en aansluiting op moderne ICT-technologie voor beveiliging, voldoet het gebouw aan de huidige eisen en normen. De multifunctionele inrichting met een inpandige kliniek en het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) biedt plaats aan ruim 1.000 gedetineerden.

PI Zaanstad wordt gebouwd op het bedrijventerrein Hoogtij, waar met name bedrijven zijn gevestigd die aandacht hebben voor duurzame maatregelen en energiebesparing. Volgens de gemeente Zaanstad is de komst van de PI op Hoogtij een impuls voor de ontwikkeling van het park.

“De PI is een goed voorbeeld voor andere bedrijven die hun bedrijfsvoering willen verduurzamen en ik hoop dat zij hierdoor geïnspireerd raken”, zegt Dick Emmer, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Zaanstad. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Gemeente Zaanstad | Foto: Wikifrits, Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra