A4 krijgt primeur met bijenparadijs langs snelweg

honingbijen

09-11-2015 15:16 | Door: Fitria Jelyta

Biologisch bloemenzaad in de berm van de A4 tussen Delft en Schiedam moet een bijenparadijs opleveren. Heijmans, Boskalis en VolkerWessels ondersteunen dit initiatief. 

Verschillende partijen, waaronder de gemeente Midden-Delfland en Rijkswaterstaat, hebben voor de zogeheten Honey Highway biologisch bloemenzaad uitgestrooid. Hierdoor ontstaat in de berm van de 7 kilometer lange A4 tussen Delft en Schiedam, die nog in aanbouw is, meer nectar en voedsel voor insecten. 

Dit voedsel zorgt ervoor dat insecten, zoals bijen, voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om te kunnen overwinteren. Op de honingsnelweg vinden bijen straks niet alleen genoeg voedingsstoffen, maar kunnen ze ook op onbespoten schrale grond zitten. Volgens de initiatiefnemers is dit in Nederland bijna uitsluitend in natuurgebieden mogelijk. 

Natuurinclusief bouwen

De Honey Highway is een individueel initiatief van Deborah Post, met ondersteuning van de gemeente Midden-Delfland en Rijkswaterstaat. Bij de aanleg van de A4 Delft-Schiedam is het consortium A4All betrokken. Dit consortium bestaat uit Heijmans, Boskalis en VolkerWessels.

A4 Delft-Schiedam Heijmans

“We hebben het initiatief van de Honey Highway vanaf het begin actief ondersteund”, zegt Frank Hoekemeijer, manager duurzaamheid bij Heijmans. “Het is een concrete uitwerking van onze Natuurinclusief Bouwen-ambitie om meerwaarde te creëren voor natuur op al onze projecten."

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Heijmans, Rijkswaterstaat | Foto: Jennifer C., Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra